Správa železniční dopravní cesty

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace (SŽDC) vznikla dne 1.1.2003 na základě zákona č. 77/2002 Sb.
Základním posláním SŽDC je plnit funkci vlastníka a provozovatele dráhy celostátní a drah regionálních ve vlastnictví státu.
SŽDC zajišťuje ve smyslu Zákona o dráhách provozování dráhy celostátní a drah regionálních ve vlastnictví státu, jejich provozuschopnost a modernizaci a rozvoj v rozsahu nezbytném pro zajištění dopravních potřeb státu a dopravní obslužnosti.
SŽDC hospodaří s majetkem, který tvoří železniční dopravní cestu.
SŽDC je členem Mezinárodní železniční unie UIC (International Union of Railways), Společenství evropských železnic a infrastrukturních společností CER (Comunity of European Railways and Infrastructure Companies) a dalších významných železničních sdružení.

Ministerstvo školství

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (MŠMT) je ústředním orgánem státní správy pro předškolní zařízení, školská zařízení, základní školy, střední školy a vysoké školy, pro vědní politiku, výzkum a vývoj, včetně mezinárodní spolupráce v této oblasti, a pro vědecké hodnosti, pro státní péči o děti, mládež, tělesnou výchovu, sport, turistiku a sportovní reprezentaci státu.

Drážní inspekce

Drážní inspekce (České republiky) je organizační složka státu, která plní roli nezávislého národního orgánu pro odborné šetření příčin mimořádných událostí v drážní dopravě. Zaměřuje se také na prevenci z hlediska bezpečnosti v drážní dopravě.